dinsdag 26 april 2011

Connectivity

Wetenschappers zien vooral in de natuur de eerste gevolgen van klimaatverandering. Vogels komen eerder terug van overwintering of trekken zelfs helemaal niet meer weg. Vlinders komen in heel andere gebieden voor dan voorheen. Planten vestigen zich in hoger gelegen gebieden. Biologen die onderzoek doen naar deze verschijnselen concluderen dat veel dier- en plantensoorten gaan uitsterven simpelweg omdat er een grens is aan de mogelijkheden van aanpassing. Een vogel kan wel eerder terugkeren uit zijn overwinteringsgebied maar als de rups die de belangrijkste voedselbron is niet tegelijkertijd ook eerder ten tonele verschijnt overleeft de vogel niet. En een berg houdt op een gegeven moment op: de plant kan niet verder omhoog dan de top! Zij adviseren beleidsmakers om vooral te zorgen voor grote beschermde natuurgebieden die onderling met elkaar verbonden zijn. Dat geeft dieren en planten de ruimte om te migreren naar nieuwe geschikte leefgebieden.
In Australie, zoals in veel andere landen, is ‘connectivity’ dan ook een hot topic. Er zijn verschillende initiatieven om natuurlijke corridors te maken tussen bestaande natuurgebieden, dwars door landbouwgebieden en dorpen en steden. Door slimme projecten met een grote betrokkenheid van private partijen en lokale gemeenschappen blijkt het mogelijk om duizenden kilometers lange natuurlijke corridors te maken, zoals de ‘great eastern ranges-corridor’ die de hele Australische oostkust beslaat.
In Nederland is het huidige kabinet, in weerwil van de roep om meer ‘connectivity’, de ecologische hoofdstructuur aan het afbouwen, vooral om financiёle redenen en vanwege verzet vanuit de landbouwsector. Het ‘great eastern ranges-project’ beschikt niet over veel middelen, maar probeert via een lokale, projectmatige aanpak met kleine financiёle prikkels de ecologische én economische voordelen te laten zien en landeigenaren enthousiast te maken. De manier waarop het Nederlandse natuurbeleid momenteel wordt uitgedragen verbleekt volledig bij de geestdrift en passie bij Australische politici die hiermee op het niveau van de deelstaat en lokaal niveau bezig zijn.

1 opmerking:

  1. Zozo eindelijk iemand die het wel kan verworden.

    Afz: http://vliegennaar.org

    BeantwoordenVerwijderen